1650

Lennart Torstenson 1

Image via Wikipedia

Palatset på Södra Hamngatan 1 blir färdigt. Det är den från trettioåriga kriget berömde fältherren Lennart Torstenson som beslutat sig för att bygga ett ståndsmässigt hus i staden sedan han blivit generalguvenör över Halland, Västergötaland, Dal och Värmland. Byggherren kommer dock aldrig att taga sitt nya palats i besittning. Han dör i Stockholm 1651.

Från Nyköping anländer Amund Nilsson Grefwe för att starta tryckeri. Han blir stadens förste ”typographus Gothoburgenses” och trycker samma år ”Christelige Nyhårs-Gåfors Apotek”, som alltså är titeln på den första bok som lämnat någon bokpress i Göteborg.

1650 finns det ännu cirka 2 000 ekar kvar i skogen på Otterhällan.

Källor:Det gamla Göteborg och Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!