Betydelsefulla personer

Det stora svenska äventyret – boken om Svenska Ostindiska Compagniet

Ostindiska compagniet och jakten på silver : snillen eller tokstollar?

Niclas Sahlgren(1701–1776)

Image via Wikipedia

Niclas Sahlgren (1701-1776)

Var en av initiativtagarna till Svenska Ostindiska Kompaniet och ingick  i den första direktionen. Han blev mycket rik på handeln med kompaniets varor. Donerade medel från hans stora förmögenhet användes till att bygga Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, tillkommet 1782.

Portrait of William Chalmers from the book

William Chalmers (1748-1811)

William Chalmers (1748-1811)

Direktör i Svenska Ostindiska Kompaniet. Fast superkargör i Kanton och Macao åren 1783-1793 med ansvar för kontinuitet i affärerna. Donator till Chalmers Tekniska Högskola (öppnade 1829).

Kopplingen mellan utbildning och näringsliv var redan från början ett av skolans kännemärken. Med över 100 institutioner är Chalmers i Göteborg idag en av ledande tekniska högskolorna i Norden.

F.H. af Chapman

Image via Wikipedia

Fredrik Henrik af Chapman – den förste skeppsbyggnadsarkitekten och hans verk

F.H. af Chapman (1721-1808)

Fredrik Henrik af Chapman var fartygskonstruktrör och överinspektör för Ostindiska Kompaniets fartyg. Med honom steg svenskt skeppsbyggeri till ledande internationell klass. Principerna för skeppsbyggeriet framkom i verket Architectura navalis mercatoria (1768). Chapman blev chef för Kronans varv i Karlskrona och titulerades konteramiral.

Poan Key-qua (1714-1783)

Han var köpman och mandarin, dvs. ämbetsman i Kina. De förnäma Hongköpmännen, som t.ex. Key-qua, hade privilegium på handeln med europeerna. Poan besökte troligen Göteborg.

Henrich König (1686-1736)

Han var handelsman och kommissarie i Ständernas bank i Stockholm och skötte förhandlingarna med svenska staten om privilegium på ostindiehandeln. Det var König som författade kompaniets privilegiebrev, som utfärdades den 14 juni 1731. Kompaniets namn var till en början Henrich König & Compagnie.

Porträtt av Colin Campbell (1686-1757), direktör för Svenska Ostindiska Companiet. Bilden bevaras av Göteborgs Stadsmuseum

Colin Campbell (1686-1757)

Han var skotte från början men kom så småningom till Sverige och blev svensk medborgare. Campbell var en av initiativtagarna till Svenska Ostindiska Kompaniet. Han hade arbetat i det ostindiska kompaniet i Ostende i Belgien och tjänstgjort en tid i Indien. Samma år SOIC startade (1731) blev  Campbell adlad. Han deltog som superkargör, dvs. handelsman, i kompaniets första resa till Kina. Han var samtidigt ambassadör på resan.

Sir William Chambers, 1728 - 1798, Scottish Ar...

Image via Wikipedia

William Chambers (1726-1796)

Han var skotsk ursprunget men bodde i Göteborg. Chambers gjorde tre ostindiska resor, bl.a. som superkargör, dvs. som ansvarig för handeln med kompaniets varor. Efter sina resor arbetade han som arkitekt och tjänstgjorde som hovarkitekt i England. Han blev tongivande i rokokostilens utveckling. Även i Sverige blev hans inflytande stort. Chambers vurmade för den kinesiska stilen i arkitektur och trädgårdsanläggningar.

Carl Gustaf Ekeberg (1716-1784)

Svenska Ostindiska Kompaniets mest namnkunnige sjöman blev Carl Gustaf Ekeberg. han började sin yrkesbana till sjöss som skeppsläkare. Ombord blev han intresserad av navigation och skaffade sig genom studier behörighet som styrman. Under en tid av 36 år gjorde han total 12 resorför SOIC varav de sista sex som kapten. I början av sin sjömansbana fick Ekeberg vara med om förlisningen av ostindiefararen Stockholm vid  Shetlandsöarna år 1745. Resan med skeppet Finland (1769-1711) skildrades av honom själv i boken ”Capitaine Carl Gustav Ekebergs Ostindiska Resa åren 1770 och 1771…”.

Jacob Wallenberg (1746-1778)

Jacob Wallenberg var 1769-1775 skeppspräst under tre resor till Kanton i Ostindiska Kompaniets skepp Finland, Stockholm och Sophia Magdalena. Han har framförallt blivit berömd för sin mycket humoristiska och ovanliga skildring av sin första resa med Finland 1769-71 i boken ”Min son på galejan”. Wallenberg kom från Östergötaland och hade sin skolgång i Linköping innan han skrevs in vid teologiska fakulteten i Uppsala. Efter en tid som informator i Göteborg hos direktören i Ostindiska Kompaniet, Martin Holterman, blev Wallenberg skeppspräst i Ostindiska Kompaniet.

Lästips: Min Son På Galejan av Jacob Wallenberg

Av: Ulf Ragnesten

 

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Svenska Ostindiska Kompaniet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!