En påstådd polismisshandel

Polis

Image by jimmyroq via Flickr

Vid beväringsmönstrigen i Göteborg 1856 som hölls i Rådhuset vid Gustav Adolfs torg hade det tydligen gått ganska livligt till, efter vad man kan utläsa i rättegångshandlingarna. Superiet var väl den främsta orsaken till att bråk som uppstod. Spriten kunde köpas fritt utan inblandning av något monopol, dessutom var det tätt mellan krogarna. Att polisen, under sådana förhållanden, ofta utsattes för allskönsbråk är ställt utom allt tvivel, och nog förekom det övertramp från båda hållen.

Då som nu var det omöjligt att fälla en polis för övergrepp, kollegerna kom till hjälp för att rädda den för våld angivna kollegan för nästa gång kunde det bli någon av dem, som hade behov av en hjälpande insats. Det vanliga svaret från polisvittnena i denna typ av mål var att de aldrig hade sett något av det den förfördelade hade påstått. Detta förhållande att rädda kolleger gäller icke endast poliser, hos alla yrkesgrupper, som i sin tjänsteutövning har direktkontakt med allmänheten finner man samma mönster.

Vid beväringsmönstringarna var det alltid bråkigt och bullersamt och poliserna, eller ”korvarna” som de allmänt kallades höll ett särskilt vaksamt öga på handelseförloppet vid dessa tillfällen.

Sadelmakarlärligen Edvard Svahn hade till mönstringen i april månad varit kallad och vid detta tillfälle påstått sig blivit misshandlad av polisbetjäningen och då framför allt av poliskonstapel nr 28 Wenström. Svahn som gjort anmälan av detta ledde till att ärendet togs upp i domstolen. I Svahns anklagelseakt framhöll han då särskilt Wenströms agerande och anklagar honom, som den som utövade mest brutalitet och som tillfogat honom så hårda slag vilka bidragit till att han blivit döv på venster öra.

Källa: Vi från Vega

 

 

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!