1746

Carl von Linné besöker Göteborg under sin västgötaresa. Han skriver om staden att den är den ”täckaste” bland alla städer i riket, till storlek något mindre än Uppsala. Göteborg påminner honom om holländska städer med sina kanaler omgivna av planterade lövträd. Under sitt besök får Linné åtskilliga gåvor av framstående medborgare. Av Ostindiska kompaniets direktör, Niklas Salhgren får han en paradisfågel. Linné besöker även Nissens egendom vid Underås. Där noterar han att trädgården har såväl rinnande vatten med svanar i, som orangeri för apelsinodling. Till minne av sitt besök planterar Linné ett träd där. I sin reseskildring beskriver han även den s k ”Kongsstenen” vid Kallebäck, samt med en runsten som han ej kan tyda. Linné kallar dem därför för ”willrunor”.

Natten mellan den 13 och 14 januari härjar en storbrand i Nordstaden. Kristine kyrka, kommendantshuset och stadshögvaktens lokaler på Stora torget är bland de byggnader som brinner ner. Allt som allt blir 212 hus lågornas rov. Av Kristine kyrkas altare räddas bara en kristusbild, medan man lyckas man få ut predikstolen i oskadat skick. Denna storbrand ger anledning till att en ständig brandvakt inrättas 1748.

Senare detta år inkallas från Tyskland amiralitetsbyggmästaren J. A. Reüss för att återuppbygga Kristine kyrka. Kyrkans torn blev inte färdigt förrän 1781.

Källa: Göteborg genom tiderna

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!