1927

De två företagen Pripp & Son och J. W. Lyckholm går samman till bryggeriet Pripp och Lyckholm.
Carlanderska sjukhemmet börjar sin verksamhet.
Detta år lämnar den första volvobilen verkstäderna på Hisingen. Modell Jakob är en öppen fyrcylindrig vagn för fyra personer. Märket får fort rykte om sig att bygga driftsäkra vagnar. En bevarad Volvo av modell Jakob finns att se i Stadsmuseets entré.
Djursjukhuset Röda stjärnan skaffar sin första djurambulans. Det blir en lastbil för transport av sjuka och skadade hästar.
Fontänen ”De fem världsdelarna” av skulptören Tore Strindberg börjar spruta vatten på Järntorget.
Detta år invigs brunnskaret till Millesfontänen på Götaplatsen. Poseidonstatyn kommer inte på plats förrän 1931.
Göteborg får reguljär telefonförbindelse med England.
Tonsättaren Willhelm Stenhammar avlider. Under perioden 1907 till 1922 var Stenhammar förste dirigent vid Göteborgs Orkesterförening. Hans namn hedras idag genom Stenhammarsalen i konserthuset på Götaplatsen.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!