Vid älvmynningens strand väster om Älvborgsbrons fäste i Klippan, ligger en mycket speciell sten. Denna stora sten är troligtvis ett flyttblock som härstammar ifrån istiden. Stenen har i alla tider varit mycket omtalad och ett riktmärke för sjöfolk som kommit och åkt ifrån Göteborg.
I gamla tider då Majorna var ett livligt sjöfartsområde med båtar och bryggor, målades den röd av sjömännen som om vårarna lagt upp sina båtar för reparation. I dessa tider var Röda sten en tilläggsplats för smugglare och en plats för löst folk. Det fanns också en smugglarkrog längst ut på udden bland andra små krogar.
Det berättas många historier om hur denna sten en gång blivit röd. En sägen säger att färgen kom ifrån en svensk officer som dödats av danskarna där. Den historien vävs in i en annan sägen som säger att Kungsten och bl.a Rödasten skulle ingått i de många gränsdragningar mellan Danmark och Sverige som fanns under tidiga medeltiden.
En annan historia säger att Rödasten blev ett minnesmärke efter att ett fartyg under en storm räddades där ifrån undergång, genom att man fått ut en förtöjningsända kring stenen. Men många tror att orsaken till att den rödfärgats var för att visa var stadens vattenmarkering slutade. Den nuvarande nyckelbojen, som betäcknar hamnens slutpunkt västerut ligger ligger alldeles utanför.
Röda sten idag
Idag är den en väl besökt plats. Hamnstyrelsen sköter om området och ser till att stenen målas röd för att hålla historien vid liv. Rödasten är och förblir ett kärt kännemärke som man passerar när man tar sig till kusten och skärgården både landvägen som sjövägen.
av Marie Hendefelt
