Röda Sten

Röda sten,göteborg

Vid älvmynningens strand väster om Älvborgsbrons fäste i Klippan, ligger en mycket speciell sten. Denna stora sten är troligtvis ett flyttblock som härstammar ifrån istiden. Stenen har i alla tider varit mycket omtalad och ett riktmärke för sjöfolk som kommit och åkt ifrån Göteborg.

I gamla tider då Majorna var ett livligt sjöfartsområde med båtar och bryggor, målades den röd av sjömännen som om vårarna lagt upp sina båtar för reparation. I dessa tider var Röda sten en tilläggsplats för smugglare och en plats för löst folk. Det fanns också en smugglarkrog längst ut på udden bland andra små krogar.

I gamla tider då Majorna var ett livligt sjöfartsområde med båtar och bryggor.

Det berättas många historier om hur denna sten en gång blivit röd.

Det berättas många historier om hur denna sten en gång blivit röd. En sägen säger att färgen kom ifrån en svensk officer som dödats av danskarna där. Den historien vävs in i en annan sägen som säger att Kungsten och bl.a Rödasten skulle ingått i de många gränsdragningar mellan Danmark och Sverige som fanns under tidiga medeltiden.

En annan historia säger att Rödasten blev ett minnesmärke efter att ett fartyg under en storm räddades där ifrån undergång, genom att man fått ut en förtöjningsända kring stenen. Men många tror att orsaken till att den rödfärgats var för att visa var stadens vattenmarkering slutade. Den nuvarande nyckelbojen, som betäcknar hamnens slutpunkt västerut ligger ligger alldeles utanför.

Rödasten.

Röda sten idag

Idag är den en väl besökt plats. Hamnstyrelsen sköter om området och ser till att stenen målas röd för att hålla historien vid liv. Rödasten är och förblir ett kärt kännemärke som man passerar när man tar sig till kusten och skärgården både landvägen som sjövägen.

av Marie Hendefelt

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!