1658

Karl X Gustav (1622-1660) som tronarvinge

Vid freden i Roskilde tvingas Danmark att överlämna Bohuslän och det sedan 1645 pantsatta Halland till Sverige. Därmed upphör Göteborg att vara den enda svenska gränsstaden mot västerhavet. Roskildefreden innebär också att Skåne och Blekinge för alltid blir svenska landskap.

Karl X Gustav sammankallar en utskottsriksdag till Göteborg för att besluta om vad som skall göras med de nya landskapen som kommit i svensk besittning. Kungen för också upp frågan om ”ett universitet för Götariket, vid hvilket ungdomen af båda nationaliteter kunde genom lika undervisning och nära vänskapsband blifva såsom till ett folk förenad.” Något beslut om universitet i Göteborg för att främja försvenskningen av de nya landskapen togs dock aldrig.

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!