Saluhallen – Arkitekterna

 

Arkitekterna

När beslut tagits att Saluhallen skulle byggas utlystes en arkitekttävling. Det var ju fråga om en helt ny byggnadstyp. Saluhallen skulle byggas efter moderna principer och uppföras av järn och glas.
De två vinnande skisserna var gjorda av Viktor Adler och H. Pfannenstill Hans Hedlund fick i uppdrag att utarbeta fullständiga ritningar och kostnadsförslag. Han gjorde hallen något större än vad som var tänkt från början. I hallen skulle det nu intrymmas 94 butiker och 24 försäljningsplatser.
Kostnaden för hela byggnaden beräknades till 247 000 kronor. Vissa fördyrande omständigheter gjorde att pengarna tog slut och man begärde ytterligare 60000 kronor. Byggnadsarbetet utfördes av Göteborgs Mekaniska verkstad.

edlund

Hans Hedlund

Viktor Adler

Viktor Adler

 

av Marita Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Människor då och nu och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!