Saluhallen

Ett matpalats genom tiden

Saluhallen i Göteborg har funnits i över hundra år. En värld av dofter möter dig därinne. Apelsiner doftande hemlängtan från Spanien, salami från Italien, äpplen med sensommarsmak från Österlen.
Förr i tiden var doften kanske något annorlunda, köttdoften och lungmoset luktade inte så förföriskt alla gånger.

Saluhallen 60-talet. Bild: Claude Pétremand

Saluhallen 60-talet. Bild: Claude Pétremand

Saluhallen60-talet. bild: Claude Pétremand

Innan Saluhallen byggs

Kungstorget var på 1800-talet stadens stora livsmedelstorg. Från när och fjärran  kom folk in till staden på marknadsdagarna för att få sålt sina varor. Trängseln var svår.Vissa fick inte plats utan tvingades hålla till i utkanten av torget .
Bland vagnarna och stånden trängdes inte bara människor och varor utan även handlarnas alla hästar. De stod mitt upp i allt smör, kött och lungmos. Torget blev en härd av orenlighet och bakterier.Därför var den allmänna meningen att situationen behövde förbättras. I stadsfullmäktige tröttnade man på den kaotiska torghandeln och beslöt sig för att bygga en saluhall så att främst kötthandeln kom inom väggar och tak. 1850 byggdes halvcirkelformiga basarlängor som begränsade torget i söder. De var främst till för textilhandel men även köttförsäljarna höll till där.

saluhallen

Kungstorget innan Saluhallen byggs.

 

Vy över Kungstorget utan Saluhall

Vy över Kungstorget utan Saluhall

byggsh

1887 påbörjades byggandet av Saluhallen.
( Foto: Göteborgs Mekaniska Verkstad)

Byggandet av Saluhallen påbörjades 1887, för att 1888 stå klar. Hallbyggnaden är uppförd i en för sin tid avancerad stålfackverkskonstruktion. Fasadytorna i tegel och natursten är typiska för tiden. Takkonstruktionen med sitt välvda glastak och ljusföring är ett exempel på det sena 1800- talets byggnader i järn och glas. (Läs om arkitekterna).

En marknadsdag, 1890-talet. (Foto: Jonasson)

En marknadsdag, 1890-talet.
(Foto: Jonasson)

 

Kungstorget fortsatte att vara marknadstorg även efter att Saluhallen var byggd. Marknadsdagarna var livligt besökta av handlare och kunder. Kötthanteringen var fortfarande oacceptabel, så därför förbjöd hälsovårdsmyndigheterna försäljning av kött under bar himmel. Som en direkt följd av detta behövdes det fler butiker inne i hallen.
1906 byggdes Saluhallen ut, bodarna på långsidorna bygdes in och trettio nya bodar tillkom.

Råtthundar

Saluhallen ansågs som mycket modern. Både kunder och butiksinnehavare var till en början nöjda. Efter ett tag tyckte de ändå att utrymmena var för trånga och det fanns ingen värme därinne. Inte förrän 1969 blev det centralvärme i hela Saluhallen.
I källarförråden fanns  det också stora feta råttor. Därför köpte man 1891 en råtthund. Några år senare, gick hunden ner i källaren, för att som vanligt jaga råttor. Den hunden kom aldrig mer upp igen.

Interiör från Saluhallen 1901.Till vänster i bilden ligger det fläsk på disken. (Foto Jonasson)

Interiör från Saluhallen 1901.
Till vänster i bilden ligger det fläsk på disken. (Foto Jonasson)

 

Bilden är en detalj ur den större bilden ,en reklamaffisch som står på ostdisken.

Bilden är en detalj ur den större bilden ,en reklamaffisch
som står på ostdisken.

Nutid

Många av de butiker som finns i  Saluhallen i dag är relativt unga. Men vissa av butikerna har varit med från start.Andra och tredje generationen för affärsrörelsen vidare.

Foton: Marita Larsson

Foton: Marita Larsson

 

Foton: Marita Larsson

Foton: Marita Larsson

Foton: Marita Larsson

Foton: Marita Larsson


 

av Marita Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Saluhallen

 1. Hej!
  Jag vill göra en fotovägg med gamla bilder på saluhallstema.
  Vilka bilder får man använda och vilka måste man betala för?

  Skulle uppskatta hjälp!
  Tack
  Wictoria

Kommentera gärna!