Sannaskolan

I stadsdelen Majorna ligger Sannaskolan. En skola som på sin tid var unik på flera sätt. Det var en renodlad funkisbyggnad med bauhausinfluenser. Bauhausarkitekturen ville vara framtidens nya byggnadskonst, där allt blev till en gestalt. Klar redovisning av funktioner och konstruktioner i byggnadernas yttre skal samt enkel, okonstlad formgivning. Att utvinna mesta möjliga ur så få material och former som möjligt. Sannaskolan byggdes med solaltan och klassrum med sovavdelning för tbc-sjuka barn. Skolan hade också Göteborgs första skolradio.


Sannaskolan. Foto Marita Larsson 1999.


Situationsplan för Sannaskolan 1939, arkitekt Åke Wahlberg.

Situationsplan för Sannaskolan 1939,
arkitekt Åke Wahlberg.

Ritning

På 1930-talet spred sig den nya sakligheten (funktionalism,bauhaus) Den uttrycktes med ett ”geometriskt formspråk  utan dekorativa tillägg”. I Sannaskolan är inredningen modern, praktisk och ljus.Trä och ljusgrönt kakel dominerar.
Ljusbehandlingen är typisk för den svenska funktionalismen. Kylan behövde stängas ute men solen skulle släppas in så mycket som möjligt, genom mängder av fönster. Skolan byggdes med förstärkt bjälklager så att den skulle klara ”luftfara i orostider”.

Sannaskolan 1940-talet.

Sannaskolan 1940-talet.

 

Sannaskolan 1940-talet.

Sannaskolan

Hälsoklasser

Skolan var byggd för att rymma 1500 elever.Högst upp i huset hade de tbc-sjuka barnen sina klassrum, vilorum och kök. På solaltanen fick de sjuka barnen vila och frisk luft. Hälsoklasserna fanns kvar in i 50-talet. I dag (1999) har elevantalet krympt till 427 stycken.

Skolan är sig förhållandevis lik men vissa förändringar har skett. Solaltanen finns inte kvar längre.  Riksantikvarieämbetet har bestämt att Sannaskolans funkisstil är så unik att den inte får förändras.

av Marita Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!