Skansen kronan

 

Samtida teckning över fängelset skansen Kronan.

Samtida teckning över fängelset skansen Kronan.
(Bild Göteborgsstadsmuseum)

I mitten på 1800-talet ubröt krig på Krim som engagerade Europas stormakter. Svenska staten beslutade sig för att flytta de fångar som satt på Carlstens fästning, eftersom fästningen behövdes till förvarsändamål. Fångarna placerades på Nya Älvsborg och skansen Kronan. De fångar som hamnade på Kronan fick med tiden smeknamnet ”kronjuvelerna” av göteborgarna. Varje söndag var det marknad ute på fängelsegården, där fångarna sålde egentillverkade föremål. Mycket populära var de dockor som Martin ”barnamördaren” Arosin tillverkade. Det var inte ovanligt att pålitliga fångar fick följa med sina vakter ner till staden. Fångarna kändes igen på sina grå fångdräkter. På ryggen stod beteckningen ”LF” som enligt dem själva betydde ”Leve Friheten”. I själva verket betydde det livstidsfånge.

Berg med familj

Berg med familj.
(Bild Göteborgsstadsmuseum)

Om livet som fångvaktare kan man läsa i det brev som soldat Berg skrev till sin maka, den 27 december 1854: ”…min tjenstgöring ehuru ganska sträng, ihärdig och answarsfull, dock, ära ware Gud uti allt går lyckeligt, samt består uti att göra wackt betäckning öfwer Fängerne som till antal är 186 man…”
Berg fortsätter senare i brevet:
”…fullgöra min Konungs gifna befallning, till att så länge jag lefwer, och blodet swallar uti mina ådror, strida för Fosterlandets wäl…”
Om Göteborg skriver Berg:
”…Götheborg är mycket stor, grann och wälbyggd, med stor sjöfart, och många wackra ställen, men här är mycket dyrt all ting…”
Skansen Kronan fungerade som fängelse mellan 1854 – 1858.

Av Rolf Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Stadens delar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.