Slottsskogen

Slottsskogen 1908

Parti från Göteborg den 24 juli 1908 och Smålandsstugan, Slottsskogen den 27 juni 1906

Vi tar en sväng till Slottsskogen, det är vår i luften! Jag har två vykort i min hand med motiv på dels Smålandsstugen och dels vägen in mot parken med utsiktstornet, även kallat ”Kikarn” i bakgrunden och en kvinna med barnvagn i förgrunden. Några steg längre bort ser vi tre små flickor av samma längd, likadana förkläden och små vidbrättade hattar. Kvinnan med barnet ser ut att snegla mot fotografen. Hon bär en stråhatt som skuggar hennes ansikte en aning.

Undertecknad plockar fram ett par medlemmars information från i somras om just den här bilden, från FB-sidan. Den med kvinnan och barnvagnen. Om lekplatsen Plikta; ”lekplatsen till vänster, bollplan rakt fram. Fotografen står nära glasskiosken vid ålderdomshemmets grindar. Lilla Vegagatan svängde sedan åt höger två ggr tills den mötte Stora Vegagatan igen (norr om Nordenskiöldsgatan)
”. En annan skriver: ”Det tål att upprepas, det gamla ålderdomshemmet och husen runt plikta var en betydande inramning till denna entré mot slottis. Idag passar inte husen in, utan är ett myller med förort, kopparhöghus, fyrkantighet. Den vackra muren runt hemmet står där stolt men slottis och naturhistoriska undrar var prakten på andra sidan tagit vägen.”

Ja, både bild och kommentarer tål att upprepas, vykortet är postat den 24 juli 1908! Just när fruntimmersveckan är till ända. Till fröken Anna i Landala, från Emma och Hilmer. Kung Oscar II i profil på ett 5-öres frimärke. Sirligt skrivet med penna, vars bläck flödat ut lite. Men det märkliga är att Emma och Hilmer gratulerar på namnsdagen, men Anna har ju namnsdag den 9 december? Ja, ja … och inte har de skrivit Göteborg som postort, nej de har skrivit ”Här”! Så det räcker för att det ska komma till rätt adress, tänk om de hade skrivit ”Där”?

1908 är ett skottår och just den 24 juli vacklar Pietro Dorando från Italien, först över mållinjen vid maratonloppet i OS-London – men han diskas eftersom funktionärer hjälper honom sista biten. Surt!

Slottsskogen 1906

Nästa kort är postat ett par år tidigare – den 27 juni 1906. Till fröken Selma i ”Kungelf” från vännen Anna. Även detta kort innehåller en namnsdagshälsning. Kollar i almanackan igen. Jo, det stämmer – Selma har namnsdag den 27 juni. Man var nog mer flitig med att gratulera på namnsdagar förr. På framsidan ser vi tre små jäntor som passerar Smålandsstugan i Slottsskogen.
Om den här stugan har jag skrivit förut, men även det tål att upprepas: Där på en kulle i Slottsskogen ligger den – ”Smålandsstugan” – som ursprungligen kommer från Skubbhult i Femsjö socken, Hylte kommun. Den har bebotts av sju generationer mellan åren 1713 -1904 innan den köptes av Smålands Gille – flyttades till Göteborg och Slottsskogen. För smålänningar som flyttat hit har den kommit att bli en alldeles egen samlingsplats.
Till det yttre ser man att taket på den lägre delen av stugan är täckt av torv, den högre delen av tegel. Kliver vi över tröskeln och in i hallen möter köket och storstugan oss med stor öppen spis och bakugn. Vid ena väggen är de två inbyggda sängarna så korta att man måste ha sovit halvsittande! Innanför storstugan finns två möblerade kammare och på övervåningen finner vi förrådsrum och gillets sammanträdesrum. På kullen bakom stugan står en klockstapel, men den kommer inte från samma plats som stugan – den kommer från Stockaryds församling i Sävsjö kommun.

Själv har jag minnen av getter som skuttade omkring bakom en gärdsgård intill. Som barn sprang vi ner för backen vid Annedalskyrkan och över en liten bro – med sirliga räcken – och kom raskt fram till getterna. Vi började alltid där. Min bror och jag på äventyr i Slottsskogen!

Runt den 27 juni 1906 körs världens första Grand Prix-lopp i närheten av Le Mans i Frankrike – en ungrare vid namn Ference Szisz tar hem segern! Och ett par dagar senare utbryter en skandal i Sverige – herrar och damer badar tillsammans i skånska Mölle. Djärva skåningar!

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi - Maya Hedberg Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre - lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.
Det här inlägget postades i Vykort berättar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!