Göteborgs militärmuseum i skansen Kronan

Boktips: Bilden av Göteborg II: färgfotografier 1910-1970

torpet

Soldattorpet från Solberga socken, bild: Helio Duarte

BILD51ram

Soldattorpet från Solberga socken.

Den 23 november 1904 öppnades Göteborgs Militärmuseum i skansen Kronan. Fästningstornet som stått öde sedan 1870-talet hade då genomgått en renovering. Några år efter det att militärmuseet öppnat skänktes ett soldattorp till området. Det hämtades från Solberga socken och monterades upp nedanför Kronan. Efter några år blev det för dyrt att se efter torpet, som lämnades öde. Den övergivna byggnaden drog till sig skumma typer och det hela gick så långt att vanligt folk inte vågade röra sig i området på kvällar och nätter.

kronan

Skansen Kronan, bild: Helio Duarte


Problemen med de dåligt belysta omgivningarna hamnade åter i fokus när Johannebergs scoutkår 1949 övertog torpet. Röster höjdes för att området skulle få nattbelysning. Fem år senare sattes tolv strålkastare upp i området. Den nya belysningen kring skansen Kronan blev mycket populär. Följande insändare gick att läsa i Ny tid 24/1 1955:
”På kvällarna sitter vi nu och tittar på den gyllene kronan över våra huvuden och känner oss som små kungar i vårt kära Haga. Ett hjärtligt tack till statsmakterna för fasadbelysningen av skansen Kronan.”
Hösten 1998 plockades Militärmuseets föremål bort. Tanken är att fästningstornet skall ställas iordning som det såg ut då det användes som försvarsanläggning. Idag ansvarar stiftelsen Skansen Kronan för byggnaden.

Skansen kronan

Av Rolf Larsson

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Vad hände när? och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!