1716

Karl XII armé i Norge befinner sig i en förtvivad situation. Från Göteborg reser justitie-borgmästaren Wilhelm Silentz för att besöka högkvartet i norska Torpum. Han skriver därifrån till de styrande i Göteborg:
”Som nöden här är så stor att den stackars soldaten för hunger måste dö och försmäkta, ja, att konungen själf har svårt om bröd, så beder jag för Kristi skull, att var och en i synnerhet och alla i gemen skaffa hit igenom natt och dag bröd, bröd, bröd för Kristi skull.
Jag hade några små råskorpor i en hast fått med mig, dem tog general-excell för h. M:t, som hellre själf svälter och på allt hvad ankommer ämnar soldaten…
För resten påminner jag om bröd, bröd, bröd för Kristi skull, och det med allra första någon kvantitet ankommer från vår stad; och vore värdt, om var och en med egen häst ville sända vad förråd, som han hade i sitt eget hus, om det än vore i natten. Bröd, bröd, bröd för allt det, som heligt är!”

Borgarna i Göteborg får stränga order att baka bröd av all den säd som finns i stadens magasin. Befallningen verkar bli åtlydd, för en ansenlig mängd bakat bröd skeppades från staden med örlogsfartyg till lägret i Torpum.

Karl XII besöker Göteborg och bor då hos den ryktbare Lars Gatenhielm i hans hus vid Stigbergstorget. Detta hus kallas ”Helvetet”, medan huset mittemot kallas ”Himmelriket”. Namnen kommer av de två vägar som från staden leder fram till husen, nämligen Smala vägen och Breda vägen. Numera heter de Första Långgatan och Andra Långgatan.

Kronan skänker Gamla varvet, Kungsladugårds ägor och Gamla Älvsborgs backe till Göteborg. Det är Karl XII som ligger bakom beslutet. Redan året därpå återtas Gamla varvet och skänks i sin tur som förläning åt Lars Gatenhielm.

Källor: Göteborgs gatunamn och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!