1670

Detta år försvinner bruket att skriva på både tyska och holländska, förutom svenska, i stadens rådsprotokoll. Det tidigare skicket förklaras genom att Göteborgs styrande råd från början bestod av 4 svenskar, 3 holländare, 3 tyskar och 2 skottar.

En mängd träd importeras från Holland för att planteras kring stadens hamnkanaler och på andra ställen.

Garvaren Kristian Plyss bygger väderkvarn på Otterhällebeget.

Sågverken uppe i Lilla Edets förbjuds att släppa ut sågspån i älven. Det beräknas att sågarna släpper ut 80 000 lass årligen. Denna tidiga form av miljöpolitik kommer sig av att Göta älv får allt sämre djupförhållanden. Det stora jordskredet 1645 medförde att stora mängder slam kom i älven och nu måste något göras åt saken. Förutom att förbjuda sågspånsutsläpp anländer 1670 en holländare som är specialist på att bygga mudderverk till Göteborg.

Träd planteras på begravningsplatsen kring domkyrkan.

Ekskogen på Stora Otterhällans nordostsida börjar huggas ner. Den skall ge plats för Ekelundsgatan.

Burgreven J. Nordefeldt uppför ett nytt hus vid nr 2 på Stora Torget. Det gamla huset brann ner vid den stora eldsvådan 1669. Huset vid Stora torget nr 2 sälj 1680 till Greve Rutger von Aschenberg. Släkten Acheberg sålde det i sin tur 1721 vidare till handlaren A. Peterson. Redan 1729 säljer han det vidare till Göteborgs stad som förvandlar det till kommendantsbostad. Idag finns tingsrättens tillbyggnad på adressen.

En kraftig storm blåser in vatten från havet så att flera gator kring Stora hamnkanalen översvämmas. En mängd skepp och fartyg förolyckas i ovädret.

Källor: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg och Beskrifning öfver Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!