1680

Göteborg gör ett lantligt intryck enligt anteckningar från denna tid. Bebyggelsen består mest av små trähus i endast en våning. Husen är omgivna av trädgårdar. Flervåningshus och stenhus är sällsynta. Fönstren är små med blyinfattade rutor och försedda med luckor som stängs utifrån. Innomhus har rummen oftastr en spis eller kakelung för värmens skull. Rummen är ”tarfligt” möblerade. På gårdarna töms avskrädet helt enkelt i en kista eller grop, om det inte slängs rätt ut på gatan. Invånarna håller sig ofta med en ko, några svin eller får, som sommartid betar på fästningsvallarna eller på de utanför staden belägna landerierna.
Stadens salubodar är försedda med en klaff som fälls mot gatan. Klaffen fungerar som disk där allmänheten kan göra sina inköp. Salubodarna har även ett litet tak mot gatan för att skydda kunderna mot regn.
Hamnkanalerna har ännu inte fått stenskoning utan är träfodrade. Längs kanalerna vimlar det av små tvättbryggor där pigor och husmödrar sköter klädtvätt.
Brandförordning fanns i staden sedan 1639. Den föreskriver att det skall finnas sprutor för brandbekämpningen. Dessvärre är de i dåligt skick. Staden har också nattväktare som skall vaka över att ingen eld sprider sig efter mörkrets inbrott. Dessa väktare är beväpnade med ”morgonstjärnor” och värjor.

1680 bildas Göteborgs och Bohus län genom sammanslagning av staden Göteborg och Askims-, Säfvedals- och östra Hisings härad av Västergötaland samt hela landskapet Bohuslän.

Källa: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!