1622

Gustavus Adolphus at the Battle of Breitenfiel...

Image via Wikipedia

Stora Hamnkanalen och Lilla östra hamnkanalen grävs klara och öppnas för trafik. En träbro byggs över hamnkanalen vid Stora torget. Gustav II Adolf har anställt två holländska fackmän, Jan Artsen och Jost van Werdt, att leda hamnarbeterna. De båda blir också med tiden indragan i arbetet med vallgravarna runt Göteborg och blir då kända som stadens ”vallmästare”.

Detta år uppförs en träkyrka med klockstapel på domkyrkoplatsen.

Vid Stora torget byggs ett trähus för stadens vaktstyrka. På samma torg monters det rådhus av trä som flyttats dit från Nya Lödöse upp.

De första bostäderna byggs av holländare på den gata som länge bär deras namn, Holländaregatan, nuvarande Drottninggatan. Husen bakgårdar och magasin sträcker sig ända ner till Stora hamnkanalen.

Rådmannen Edigius van Eijck och Hans Andersson får tillstånd att inrätta ett lotteri för att få pengar till att bygga kyrkor och hospital i staden.

Källa: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!