Svenska Kullagerfabriken

Svenska Kullagerfabriken – den 30 juni 1936 och den 6 juli 1941

För den som passerar genom Gamlestaden är Artillerigatan en välkänd Göteborgsmiljö som domineras av den 450 meter långa fabriksfasaden längs det gamla SKF-kvarteret – bilden är från uppskattningsvis från 30-talet och vi kan se de nyplanterade träden längs gatan. På den bilden nedan har det gått ett antal år och vi kan se att träden vuxit.

En nämndeman i Skåne får en hälsning från lyckligt hemkomna flickor – Ruth, Britt och Irma. Dessa flickor har tältat i trakterna kring Ängelholm. Vi får hoppas att de haft tur med vädret.

Någon vecka innan har en lantbrukare i Halland funnit ett lik från 1300-talet. En man – som numera finns att beskåda på Varbergs museum – Bockstensmannen!
I Berlin förbereder man för olympiska sommarspelen.

Svenska Kullagerfabriken  1941

Det andra kortet är till löjtnant Bivner i Stockholm, men det ser ut som han införskaffat kortet för att spara det för egen del.

En nämndeman och en löjtnant.Vad vet de om SKF under åren 1936-1941?
Under 1930-talet har Svenska Kullagerfabriken 70 % av världsexporten av kul- och rullager. De expanderar och startar dotterbolag i flera länder, eller rent av köper upp bolag och omvandlar dessa till egna dotterbolag. Europa befinner sig i krig och den svenska upprustningen bidrar till en fördubblad inhemsk försäljning från Göteborgsfabriken. Totalt fördubblar fabriken sin likviditet från 70 miljoner år 1939 till mer än 140 miljoner år 1944. En relativt stor export har gått till Japan under slutet av 1930-talet, men landet minskar sin import av svenska lager och upphör helt 1941.

Om vi tittar på vykortens framsidor är de tagna ur samma vinkel. Den stora industrianläggningen utmed Artillerigatan är minst sagt en dominerat inslag i Gamlestaden. Grundstenen till den ursprungliga byggnaden placeras en marsdag 1907, i hörnet av Säve Strandgata och Hornsgatan och därefter växer byggnaden mot öster i etapper under 1909 -1912 och de äldsta delarna är ritade av arkitekten Ernst Krüger och byggdes av Kruger & Son AB.
Huvudporten – mittemot Brahegatan – byggdes 1912 med vackra jugenddetaljer och har en tornöverbyggnad med klocka. Här har strömmar av fabriksarbetare passerat under årens lopp. Huvuddelen av produktionslokalerna byggs som hallar i ett plan utefter ”interna” gator som ligger vinkelräta mot den stora fabrikslängan.
Ett växande behov av arbetskraft kräver särskilda åtgärder i hela landet och i mitten av 40-talet föreslås att Sverige ska organisera en överföring av arbetskraft från olika länder i Europa – i synnerhet rekryteras italienare till SKF år 1947.

Under år 2007 då SKF fyller 100 år har koncernen 106 fabriker och 41 000 anställda och omsätter 53 miljarder svenska kronor och är världens ledande leverantör av produkter, kundanpassade lösningar och tjänster inom området lager och tätningar. Huvudkontoret ligger kvar i Göteborg.
Vykorten speglar kanske en önskan att visa något stort och viktigt. Vi har all anledning att vara tacksamma över alla de som lämnade sin hemländer för att var med och bygga upp vårt lands välstånd och den växande industristaden Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi – Maya Hedberg
Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre – lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.

Det här inlägget postades i Vykort berättar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!