1646

Erik Dahlbergh

Image via Wikipedia

Avseglar från Göteborg till franska hamnen Dieppe ett svenskt linjeskepp och tre fregatter.I spetsen för eskadern är den 24 årige ambassadören Magnus Gabriel de la Gardie,som seglar till Frankrike för att lyckönska kung Ludvig XIV till dennes framgångarmot Tyskland i det trettioåriga kriget. I övrig består denna särskilda uppvaktning av 1 hovmarskalk, 2 kammarherrar, 6 adelsmän utnämnda av drottning Kristina, 30 frivilliga adelsmän och en talrik betjäning. Allt som allt innefattas över 200 personer.

Vue sur le centre-ville de Dieppe (France)

Image via Wikipedia

Generalkvartersmästaren Johan Wärnschiöld presenterar en plan på att bygga en modern fästning på Kyrkogårdsholmen utanför hamninloppet. Arbeterna på Nya Älvsborg påbörjades inte förrän 1653. Efter Johan Wärnschiölds död 1674 övertog Erik Dahlberg befälet över byggnationen.
Den 20 maj utfärdas ett privilegium för upprättande av ett repslageri.
Det uppfördes på nuvarande Vallgatan. Repslagarebanan blir den första industriella anläggningen i Göteborg.

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!