1768

Ett ”brandförsäkringskontor” inrättas. Dess första tid blir mycket gynnsam eftersom inga större bränder härjar de närmsta tjugo åren. Därigenom samlar fonden en ansenlig summa pengar, som dock nästan alldeles försvinner i efterspelat av storbränderna 1792, 1793 och 1794. Fonddelägarna tvingas till nya inbetalningar. Fonden upplöstes efter 1802 års brand då den endast kunde ersätta delägarna till 42,5 %.

Det första Swedenborgska samfundet i Göteborg bildas. I spetsen för detta står Swedenborg, Johan Rosén och G. A. Beyer. Den senare, teologie lektor vid Göteborgs gymnasium, anses vara den mest verksamme vid utbredandet av Swedenborgianismen.

Källa: Göteborg genom tiderna.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!