1776

Detta år påbjuds allmän lykttändning vid privata hus i staden.

Den 10 mars avlider Niklas Salhgren. Han anses vara tidens rikaste svensk och efterlämnar en förmögenhet på 4 200 000 daler kopparmynt. Han gör flera stora donationer. Sahlgrenska sjukhuset stiftades genom en sådan som innefattade 146 hemman i Halland, upptagna till ett värde av 150 000 daler kopparmynt.
Sahlgren donerar 300 000 daler kopparmynt till uppsättandet av ett barnhus. Till detta ändamål köps säteriet Östad utanför Alingsås in. Senare byggs ett barnhus på säteriets ägor. Huset finns kvar än idag.
Till Vetenskapsakademin i Stockholm donerar Sahlgren 150 000 daler kopparmynt. Han ger också mindre summor till bland annat Patriotiska sällskapet, Göteborgs arbets- och fattighus, samt till Frimurarebarnhuset.

Källa:Göteborg genom tiderna

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!