Tidsbrev

Superkargens brev hem

Bäste Herr Eneström

Finland har just anlänt. Hon är ett fagert skiepp med sin väldige bestyckning. Besättningen är rusig av lycka att stå på fast mark efter månader till siöss.
Compagniets Faktorier är fyllde av skiöne varor då upphandligen av thé porcelain och tyger varit gynnsam. Lastningen skall genast taga sin början
.

Kanton i augusti 1765
Superkarg W. Chind…..

A view of the entrance of the Bocca Tigris, le...

Image via Wikipedia

Matrosens brev hem

Min käresta

Vårt skiepp har nu ankommit till Kina. Vi har blifvit lotsade förbi Bocca Tigris till ön Wampoa i Kantonfloden. Där ligger hon för ankar. En del reparationer måste vi göra i bängsalen. Innanför stadens murar får ingen av oss främlingar komma, men man fröjdas av alle varor som försäljes därutanför. Landskapet är frodigt lummigt och vachert. Men jag längtar hem till dig.

Kanton i juni 1740
Din Sven…..

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Svenska Ostindiska Kompaniet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!