1687

I augusti läggs de första stenarna till ett åttkantigt torn på Risåsen och ett runt torn på Gullberget. Tornen blir färdiga 1689 och får med tiden namnen skansen Kronan och skansen Lejonet.

Daniel Krokat får privilegier att öppna tobaksspinneri i staden. Krokat som importerar tobaksblad från utlandet, får med tiden stora problem med insmugglad spunnen tobak som framför allt kommer från Norge. Med all säkerhet underlättas dessa smugglerier av den bohusländska befolkningen, som ju blott varit svenska medborgare i ett par decenium. Ett exempel på detta är båten ”S:t Andreas” som 1699 prejas av tullen i Marstrand och befinns vara ”attraperat ett anseligt Partij spunnit tobak”. Beställare av lasten var bl a borgmästaren i Kungälv, Anders Koch, som flydde från staden när smugglingen blev avslöjad.

Källor:Kronologiska anteckningar rörande Göteborg och Göteborgs äldre industri

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!