Träpiren i Göteborg

Träpiren i Göteborg 1936

Träpiren i Göteborg – den 25 juli 1936 

Stenpiren byggdes mellan åren 1844-45 i sten utanför Skeppsbroplatsen i Göteborgs hamn. På samma plats fanns tidigare en till hälften så bred träbrygga, vilken var en av stadens första kajanläggningar. Härifrån utgick alla skärgårdsbåtar. När Stenpiren blev för trång byggdes under 1922, Ångslupspiren eller Träpiren som blev riven i februari 1954. Eftersom Götaverken behövde mer svängrum vid sin flytdocka och segelrännan måste flyttas, kapades Stenpiren med 42 meter under 1973. På den här bilden ser vi rader av passagerare som är på väg ut mot skärgården, via Träpiren! Förmodligen är arbetsdagens slut och man kan eventuellt göra ett inköp av färsk fisk på vägen hem. Lastbilar och andra fraktbilar ilar liksom folket fram och åter. Öbor blir kända för att kunna bära – bärarfolket – åtminstone det som inte går att köpa i närmaste butik på hemön. Sommargäster ökar trycket på båtarna så det gäller att vara ute i god tid.

I dagspressen kan vi den 25 juli 1936 få veta att om fem dagar ska man för första gången i modern tid tända den olympiska elden på Olympen i Grekland som ska föras till värdlandet, Tyskland – inför de nionde olympiska sommarspelen som öppnas i Berlin den 1 augusti. Den 4 augusti slår Japan Sverige i fortbollsturneringen med 3-2 och Sven Jerring myntar det klassiska; ”japaner, japaner, japaner …”

Göteborgs stad låter informera under hösten 2013 att Skeppsbron under de närmaste åren kommer att bebyggas och utvecklas till en ny stadsdel. Stenpiren ska bli en ny viktig knutpunkt i kollektivtrafiken. Ett av de första stegen är att trafikkontoret lägger nya spårvagnsspår från Kämpebron, längs kanalen, fram till Stenpiren. Det innebär en del byggarbete på delar av Västra Hamngatan, Lilla Torget, Södra Hamngatan och Stora Badhusgatan. En terminalbyggnad för spårvagn, buss och båt kommer att byggas vid Stenpiren. Spårläggningen fortsätter i senare skeden fram till Järntorget.

Vem kunde ana att så skulle ske denna gråmulna sommardag 1936?

Kommentarer

comments

Om Maya Hedberg

Kort biografi – Maya Hedberg
Född i Landala, Göteborg. Uppvuxen i Guldheden. Slumpen förde mig tidigt till Italien som blev ett land jag gärna återvänder till. Som utredare/planerare inom sjukvården Göteborg och Västragötalandsregionen har jag en lång erfarenhet av skrivande – vandrat genom förvaltningens alla byråkratiska vindlingar. Sedan några år tillbaka blev skrivandet mer fritt och berättande – särskilt om företeelser i livet och i synnerhet om historia. Prövat olika skrivsätt inom olika genre – lärde mig att skriva om, på ett mer personligt sätt för att förhoppningsvis ta tag i läsaren – och fånga intresset för vår egen historia, vårt ursprung.

Det här inlägget postades i Vykort berättar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!