1748

Den 14 januari beslutar regeringen att de tomter som brandhärjades 1746 skall återuppbyggas med stenhus. För detta ändamål tillåts import tullfri import av holländskt murtegel till Göteborg. Men att bygga stenhus är dyrt och många tomter förblir obebyggda i ett kvartsekel framåt. För att råda bot på detta beslutar Gustav III 1772 att dessa skall få bebyggas med korsvirkeshus, som är billigare att uppföra än stenhus. Dock med det tillägget att detta medgivande icke får åberopas som prejudikat för framtida byggskick.

Det odlas tobak i Göteborg med omnejd. Stora tobaksfält finns på Lorensberg och i trakten kring Hedås söder om staden. Odlingarna omfattar omkring 50 tunnland och årsskörden uppgår till drygt 50 ton tobak.

Nuvarande tornet på Örgryte gamla kyrka blir färdigt.

Källa: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!