1731

Kommerserådet Sebastian Tham donerar 2 000 daler silvermynt till tyska skolan. Räntan skall användas till fri skolgång åt fattiga bättre mans söner.

1731 blir ett sillår, eftersom stora stim går till i skärgården och fångsterna blir därefter.

Grosshandlare Niklas Sahlgren befinner sig nere i belgiska Ostende och förhandlar med det i staden nyligen nedlagda ostindiska kompaniet. Kompaniet söker en ny plats att fortsätta sin verksamhet på. Trots att engelsmän, holländare och fransmän är emot att kompaniet skall återuppstå, lyckas Sahlgren få det att förlägga sin nya verksamhet i Göteborg. Ostindiska kompaniet får den 14 juni oktroj på 15 år. Dess aktiekapital är vid starten 3 miljoner daler silvermynt. Bolagets första direktör blir Henrik König.

Den 30 augusti anlöper ett algeriskt örlogsskepp Göteborgs hamn. Skeppet har med sig svenska fångar som friköpts från algeriska sjörövare. Förutom fångarna medför det också lejon, tigrar och andra djur som gåva från ståthållaren i Alger till kung Fredrik I.

Källor: Göteborg genom tiderna och Kronologiska anteckningar rörande Göteborg.

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!