1888

Boktips: Bilden av Göteborg II: färgfotografier 1910-1970

Vid årets början, tillämpades den av stadsfullmäktige antagna och av länsstyrelsen fastställda stadgan rörande kontroll av  födoämnen, som saluhållas och torgen, även som ordningsstadga angående trafiken och gåtor och allmänna platser i Göteborg.

Beslutade stadsfullmäktige att för vid vattenledningen anställda personner bygga en vattenstation  i 17:e “roten” med bostäder till en kostnad av 52.500 Kr.

rote –  äldre inledning av en kommun. En rote bestod av ett antal gårdar, som måste fullgöra vissa skyldigheter, t.ex underhålla en indelt soldat eller se till att skolundervisning bedrevs. Inom flygvapnet bildar två flygplan en rote.

källa: reflex natur och kultur, det moderna uppslagverket.

Antogs stadsfullmäktige särskilda föreskrifter till förekommande av vattnets förorening i Mölndalsån , Gullbergsån och Fattighuskanalen .

Bildades ångfartygsaktiebolaget Thule med ett aktiekapital av 2.260.000 kr. i aktier à 500 kr. Bolagets båtar gå huvudsakligast på England och göra regelbundna turer på London, varvid de medföra passagerare.

Invigdes praktiska hemmets  nya hus vid Erik Dahlbergsgatan 12. Anstalten, som år 1885 grundades av fru Mimmi Svensson, var avsedd för medellösa flickor, som där skulle utbildas till dugliga tjänarinnor.

Uppgick Robert Dicksonsstiftelsens fastighetsvärde till 874.500 kr.

Blev Göteborg medelst telefonledning förbundet med Stockholm.

Upprättades av Ludvig Simon på N.P. Pehrssons förlag ny plankarta över Göteborg i skala 1:4.000.

Det fanns underjordiska avlopp från 2.650 gårdar i Göteborg.

Utlades Storgatan mellan Karl Gustavsgatan  och Sandgången samt Parkgatan mellan Södra Landsvägen och Stureplatsen.

Belades Grönsakstorget med asfalt.

Utvigades Alliancebolagets saluhall med en tredje hus åt Larmgatan.

Uppfördes bland nybyggnader stora saluhallen på Kungstorget, assuransbolaget Sveas hus, nytt gasverk, nytt pumpverk för dränering av Gullbergs vass och Olskroken samt ny materialgård, allt på Gullbergs vass, nytt folkskolehus vid Fjällgatan, avsedt för 1. 000 barn, nytt elementarläroverk för flickor vid Viktoriagatan, flera hus på Aschebergs- och Karl Gustavsgatorna.

I mitten av mars månad var kölden mycket stark. Från Vimmerbytrakten omtalades minus 40 Celsius, Stockholms kloaker frös till och upptinades genom, att gasolja hälldes i rören och påtändes, Öresund var tillfruset, ja, hela Kattegatt syntes isbelagdt. En expedition företogs från Göteborg för att med proviant undsätta fartyg, som frusit fast i isen utanför Vinga, men den miss lyckades, medan isbrytaren skadades. Den 15 mars.

Källor: Kronologiska anteckningar rörande Göteborg

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Kalendariet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!