Victor Hasselblad: Hasselbladkameran

Skaparen av Hasselbladkameran, Fritz Victor Hasselblad, föddes i Göteborg 1906 som son till Karl Erik Hasselblad, verkställande direktör i familjeföretaget Hasselblads Fotografiska AB. Victor var tidigt mycket naturintresserad och kände ett behov av att dokumentera det han såg i skog och mark. Särskilt fåglar fångade hans intresse och blev det motiv han fotograferade flitigast.

Mellan 1923 och 1925 arbetade han i olika fotobutiker, laboratorier och kamerafabriker. Detta, tillsammans med de praktiska övningarna, gav honom gedigna kunskaper på det fotografiska området. År 1925 gjorde han också en studieresa till det film-och kameratillverkande företaget Eastman Kodak i Rochester, USA.

Victor Hasselblad som elvaåring

Victor Hasselblad som elvaåring.

Victor Hasselblad

Victor Hasselblad

 

Victor Hasselblad, här med kung Gustav VI Adolf. Victor Hasselblad, här med kung Gustav VI Adolf.

På 1920-talet använde Victor Hasselblad en otymplig kamera, en s k Graflex. Senare gick han över till småbildskameran Leica, men tyckte egentligen aldrig att det fanns någon riktigt bra kamera.

Den unge Victor skrev dagbok om sina naturupplevelser och den använde han som bas för, med foton illustrerade, artiklar i Naturens liv i ord och bild 1930. Det skulle komma att bli åtskilliga artiklar i olika foto- och naturtidskrifter genom åren. Under 1930-talet arbetade Hasselblad i sin fars firma, men öppnade 1937 eget: fotobutiken Victor foto samt ett laboratorium för framkallning och kopiering.

Hedersdoktor Victor Hasselblad med hustru Erna. Hedersdoktor Victor Hasselblad med hustru Erna.

År 1934 gifte sig Hasselblad med Erna Nathhorst. Hon var liksom maken fotointresserad och har beskrivits som en arbetsmyra. Det var hon som skötte fotoaffärens och laboratoriets bokföring.

Under andra världskriget blev det viktigt att medföra kameror i spaningsflygplanen. När Danmark och Norge anfölls 1940 av Hitler fick Hasselblad en förfrågan av Svenska Flygvapnet.

Hans stora kunskaper om kameror och foto var redan då kända, varför Flygvapnet undrade om han skulle kunna tillverka en flyghandkamera. Svaret blev jakande och samma år startade han en verkstad i ett skjul i centrala Göteborg. Så småningom började man serietillverka flyghandkamera HK7. Den lilla fabriken hade då 20 arbetare. Kameran ansågs vara mycket bra och armén beställde en markspaningskamera.

Mot slutet av kriget hade fabriken 45 arbetare och företaget hade nu fått namnet Victor Hasselblad AB. Redan då hade Hasselblad börjat planera för tillverkning av en civil kamera. Den blev färdig och presenterades för fotopressen i New York 1948. Det blev succé och de flesta ledande fotografer världen över började använda Hasselbladkameran.

Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin, ScD '63 (Cour...

Image via Wikipedia

Victor Hasselblad med astronaut  Edwin "Buzz" Aldrin. Victor Hasselblad med astronaut Edwin ”Buzz” Aldrin besöker Chalmers tekniska högskola 1970.
I bakgrunden syns Erna Hasselblad.

Att Hasselbladkameran gjorde den succé den gjorde var att en helt ny idé låg bakom. Det var den första enögda spegelreflexkameran med utbytbara filmmagasin och objektiv. Åtskilliga av kamerorna har ingått i de amerikanska månprojekten och nio av dem ligger fortfarande kvar på månen. Några sägs också cirkulera i evighetsbanor runt jorden.

Hasselblads stora intressen på äldre dar var jakt, fiske, miljövård och uppfödning av biffkor. Han fick flera utmärkelser, bl a blev han hedersmedborgare i Texas och i fotografins födelseort Chalon-sur-Saone.

I Brasilien döpte man en nyupptäckt ananasväxt till Vriesia hasselbladi. Här hemma blev han teknologie hedersdoktor vid Chalmers i Göteborg. Då han dog 1978 lämnade han en ansenlig förmögenhet efter sig. Den donerade han och hustrun till en stiftelse vars namn är Erna och Victor Hasselblads stiftelse. Avkastningen ska enligt testamentet gå till naturvetenskaplig forskning och en mindre del till ett fotografisk pris, som ska utdelas årligen till förtjänt fotograf.

Arvid Viktor Hasselblad

 

 

Hasselblad 503 CW with Zeiss F-Distagon 3,5/30...

Image via Wikipedia

First Hasselblad camera model 1600F with Kodak...

Image via Wikipedia

My Newest Camera

Image by DaveFayram via Flickr

Av Katarina Sjöstedt

Kommentarer

comments

Om Helio Duarte

Tidigare projektledare för "Alla tiders Göteborg" som ursprungligen var ett EU-projekt inom ramen för Göteborgs stadsmuseum. Mitt ansvar som projektledare var att erbjuda arkeologer och kulturvetare utbildning i mediahantering (photoredigering bla) och html-teknik. I samband med projektet skapades också en webb/hemsida om Göteborgs historia, det som idag är sajten för Göteborgs Historia med tillhörande Facebookgrupp. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2013!
Det här inlägget postades i Människor då och nu och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna!